teman2....

Friday, May 31, 2013

Kek Pisang kukus tak jadi

as salam sume kwn2,

aku nih kan jenis org yg kalu aku teringat apa2 benda, teringin nk mkn apa2, msti aku akan cube sedaya upaya nk bt, mcm baru2 ni aku teringat betul nk bt kek pisang kukus, dek gara sana sini nengok org bt kek pisang.  Aku mls nk bkr kt oven tp nk try kukus lak... ni 1st time aku bt kek pisang nih...

Smlm ptg balik keje, gigih singgah kedai beli keperluan bt kek, sampai2 umah aku tgk alamak pisang salah lak, bukan pisang berangan tp pisang montel, pisang montel tak berapa manis cam pisang berangan tp gasak lah, kene bt gk.  dh setel sume... time nk rasa kek pisang nih, bau sedap dh, rupe comei tp tang rasa... aduh2 kek pisang aku tak manis... tawar

aduhla, nk nngis rasa... udahla dpt banyak gk, lps di pikir2, mana yg lum dicuit tuh aku buh ngn madu pastu kukus semula, baru la rasa manis skit... huhuhui itu bwk gi opis nk bg kwn2 rasa pun tkt2

Resepi kek pisang kukus simple aku:

Bahan2;-
2 cwn tepung naik sndiri (nk gune tepung gandum pun blh tp tak gebus sgt lah nnti)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan pisang (4-5 biji pisang aku lenyek)
3/4 cawan minyak
3/4 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
*aku tambah coklat rice skit

Cara2 masak;-
-ayak tepung, soda bikarbonat ngn baking powder tuh biar sebati
- pukul telur sampai kembang tp aku pukul ngn tgn je tak gune mixer
-masukkan pisang lenyek, gula, minyak gaul2 biar sebati
-last sekali masukkan tepung skit demi sedikit, gaul2 rata pastu masukkan esen vanilla
- kukus lah dlm masa 35-40 minit ikut pada besar mana bekas korang gune ( aku suke gune bekas pakai buang yg bulat2 sederhana tuh)

hasil pertama... masa ni lum rasa lg... 

ni yg dh tambah madu ngn coklat rice... 
p/s: ujung minggu nih nk bt pembersihan besar2an, mana2 baju aiyan yg dh tak muat, dh tak lawo tuh nk buang, mana yg elok lg nk bg org or simpan, baju2 aku ngn edy pun nk bt gitu... hari ke sehari makin tak muat dh almari baju

Thursday, May 30, 2013

photo diary makan-makan & makan

as salam sume kwn2,

arini agak tenang sbb fail keje dh setel msk dlm bilik bos aku, tinggal nk masukkan surat2 dlm fail biasa je n bt edaran, maklum aku kan skrg kene bt keje PAR udah PAR aku bos nk berentikan dia keje..sapa suh ikut suke je nk dtg ke tak ke opis, takpelah redha je aku

photo diary kali nih psl mkn2 yek kwn...sile jgn bosan, nk tayang kt korang psl ujung minggu lps belanja family mkn kt ayam penyet gombak, ingat nk try restoren Ogy d greenwood tuh tp penuh org mcm apa, so tukar lah tempat yek

minggu baru nih aku ngn bff aku try restoren baru kt aeon big @care4 kt wangsamaju, JOm Western

mule2 tayang kami adik badik hadiahkan hendbeg sempena bday mak aku... 

ni bkn ayam penyet ntah apa nama dia ...edy punye

aku mintak gado2 kuah kacang dia mmg sedap, kentang grg tu utk aiyan hehehe

sup bakso nih kami mkn kongsi2... tp dia nyer sambal kureng skit

ni kt restoren jom western @care4... sandwish ayam tp sedap gk

sile lah bwk anak2 mkn sini... free tau

ni aku nyer... au gratin ciken

ni ikan bakar kt psr keramat... mmg sedap n terbaik lah... sapa2 nk cube boleh la ke sana ek


untuk memudahkan korang yek...

1- Restoren Ayam penyet gombak ni area tepi jln je
2- Jom Western @ aeon big (care4 wangsamaju) dekat sebelah kfc
3- Ikan Bakar Keramat- kt pasar keramat lama yek kwn2... korang  amik yg tukang bakar ikan tu lelaki tau... mmg best

p/s: aku ada terima 1 tempahan manik... tp nk mulekan tu ya amattt malas nyer...

Wednesday, May 29, 2013

WW mama migrain

as salam sume kwn2,

maaf lmbt dpt BW n lmbt ntry... dr smlm ptg migrain sampai laaa ni msh ada lg, nk mc tp keje melambak...
dh telan ubat tp msh la terasa2 lg nih...

Tuesday, May 28, 2013

di Tag, SEGALA NYA TENTANG AKU, SITI NORHIDANAH

as salam sume kwn2

salam selasa yek, arini dtg keje ngn semangat berkobar2 nih... sbb apa, aku pun tak pasti

smlm aku baru perasan aku telah di tag oleh membe blog Lizz yg selim melim tuh, mekasih yek Lizz sbb ingat n menge tag akak, tp sorry yek lamabt beno baru akak bt tugasan nyer... lama dh tak buat tugasan tag2 nih...

sblum jwb sume2 soalan tuh, amik gambar dulu... heheheh


ni antara soalan2 yg aku wajib kene jwb nih...

1. Nama blog kenapa gunakan nama tersebut
nama blog nih, norhidana sbb gune nama aku, tp http://misshamakeupstore.blogspot.com/ tuh tak ingat dr mana aku dpt... ahak2
2. Bila mula-mula berblog
rasanyer dr 2008 dh usha2 blog nih, tgk sorang bff rajin berblog tp masa tu aku suke ber fp@fotopages, lps rasa syok baca blog2 akhirnya awal 2010 baru betul2 aku mule berblog
3. Apa yang membuatkan uolls suka berblog
seronok sbb blh baca cite2, pengalaman dr kwn2 n blh tambah ramai kwn2, bleh gk kongsi cerita aku sekali, konon2 cam diary kn
4. Gunakan software apa untuk edit gambar
photoscape or kadang2 gune apps kt nokia aku tuh,asal boleh je
5. Entry yang macamana uolls selalu buat
mcm2 ada.... paling utama tentulah psl anak bujang aku tuh, psl apa terjadi sehari2an dlm hidup aku mana yg syok utk di kongsi lah, kongsi resepi, kongsi mkn2, tempat mkn2 yg best... apa2 info yg blh... 
5. Suka tak baca blog sendiri
heheheh suke, syok sndiri lak... eh tak2, aku suke baca blog aku sbb kadang nk tgk apa cerita yg aku dh kongsi,takmo lah cite hal sama kan, tp kadang malu gk baca ntry mule2 dulu...
6. Edit blog sendiri atau tempah
bt sndiri je, aku nih jenis yg simple je org nyer... gune yg mana ada, sbb tu korang tgk blog aku pun biasa2 je...takde yg the bommb sgt
7. Berapa visitor sehari dalam blog uolls
visitor tak la ramai sgt kot maklum aku nih tak terkenal sgt kan... tp kadang tu kalu ramai yg visit seronok gk, kalu ramai yg komen lg best kn?
8. berapa kali sehari update blog
selalunyer aku update sehari sekali je, jarang2 sgt sehari 2 kali... tp kalu ujung minggu tuh mmg masa cuti lah ek,takde ntry
9. suka baca blog yang macamana?
mcm2 blog aku suke baca, psl family, psl mkn2, psl travel, blog yg berunsurkan nasihat, cerita2 pun best gk, blog gosip kadang aku lyn gk heheheh konon2 mcm kiah propa kn
10. Ada tak family yang berblog jugak? siapa?
hmmm adik aku rasanyer ada blog tp rasa skrg nih dia mcm dh tak aktif je, pastu biras aku pun ada gk yg berblog tp jarang kot ke blog aku sbb aku pun jarang ke blog dia hehehe... ampeh je kn 
11. siapa inspirasi uollls untuk berblog…
ramai... tak terkira, tak tersebut.... kwn2 yg ramai pengikut, yg boleh kongsi mcm2 itu yg jd inspirasi, tp takmo lah jd mcm org tu... cume ikut skit2 mana yg boleh

setel sudah tugasan... lega rasanyer, agak2 dpt tak markah penuh ni heheheh... 

Monday, May 27, 2013

Monday Blues

as salam sume kwn2,

rasa monday blues betul lah arini, pg2 kepala dh sakit, sampai opis takde ekon lak nsb ada kipas... itu yg menambahkan sakit kepala aku, kul9 nsb ekon dh ada, pas bfast telan actifast seketul tp msh terasa lg... takpe rilex2 jap, mintak2 pasni orite dh sakit kepala tuh...

3hari cuti tak kemana sgt pun, lepak umah, pastu pg nagoya kt aeon big, beli brg dpr kt giant tmn permata ahad tu pegi knduri kawin kt selayang n shah alam...

aiyan nk pg supink baju raya kt nagoya hehehhe... (kejap je nih pastu melalak berat n serabut ngn beg tuh)

tak blh lepas masa kt nagoya nih laju je dia lari... nsb kami ramai ada yg jaga dia, sembunyi belakang langsir kt nagoya

p/s: lega sbb kain baju raya aku, edy, aiyan, mak n adik2 dh setel beli, tinggal nk beli kain baju raya utk abah ngn adik bongsu aku je (itu mak tek yg nk belanja), mak mertua ngn adik ipar pun dh setel beli...

Thursday, May 23, 2013

selamt bercuti kwn2

as salam sume kwn2,

selamat bercuti esok, sapa2 yg balik kg pun selamat balik kg yek.... minggu dpn comfirm opis sunyi sepi sbb ramai yg balik kg, aku tak blik kg dh sbb masa mengundi tu dh balik kg, lgpun ada kenduri kawin kawan2...
untuk hilangkan rindu ni aku kirimkan gambar hero aku... (maklum cuti2 aku mesti tak online punye)



asal nk tido msti dia menonggeng gini... kadang siap terkentut lg hehehe

pin pin pon pon.... berhati2 di jln raya yek... 

p/s: 3hari apa lah nk bt yek kt umah.... huhuhui

Wednesday, May 22, 2013

WW #2 nk mkn sendiri

as salam sume kwn2,

tak penah2 bt kan 2 ntry sehari
tgk anak bujang aku ini, konon2 dh beso lah tu...

org nk suap takmo

yg msk mlt skit tp comot yg lbh... 

p/s: cuti 3hari nih nk bt aktiviti apa lah ni

WW sama tp tak serupa

as salam sume kwn2,


sama tp tak serupa tp ramai yg panggil kami twin..ahak3




me wit bff Pn Emy
kebetulan terpakai baju sama kaler, tudung jugak.... takde jnji2


p/s: akhirnya sampai gk smlm tudung yg aku nnti2kan... pasni nk try beli kt HQ dia kt kajang nun...

Tuesday, May 21, 2013

potluck utk persaraan

as salam sume kwn2,

salam selasa semua yek, sejuk betul lah ekon opis aku nih... rasa cam duk dlm peti ais je huhuhui, nsb blh ttp n bukak ikut suke hati aku je... tp bile tgri pns terik rasa nikmat je duk dlm opis ni hehehe... cite nih jumaat lps kejadian nyer berlaku yek, kebetulan kami pun dh lama tak bt msk2 potluck nih, selalu aku bwk ayam rosemary tp kali nih tukar lak, aku nk msk pajeri terung n nenas... korang sile lah jgn bosan yek bile aku asik menayangkan gambar mkn2 je... heheheh

tak sesia aku beli mangkuk tingkat tupperware nih

ni lah yg aku bwk dr umah... pajeri terung tu bwk 2 bekas

antara lauk2 yg ada... 

amacam mengancam tak?

appetiser ngn dessert kt sini yek... 

lauk utama, ayam percik ngn kurma kambing

antara membe yg menolong sambil gosip hehehe 

ni lah org yg dirai... bln 7 dia last, tp bln 6 dia dh nk cuti panjang... 

p/s: frust tul lah sbb duit kenaikan bln 1 msh tak masuk2 lg,...ingtkan dpt la gaji nih tp hampa, baru plan nk bt beli baju raya papa ngn aiyan

p/s/s: sgt frust ngn pembelian tudung DNE ngn membe, aku dh byr duit gaji bln lps lg, tp sampai skrg tak terima lg tudungnyer... bkn main lama tunggu stok ada, bile dh ada time nk pos lak problem... kata dh pos kamis tp sampai skrg tak sampai2 lg... kecewa betul

Monday, May 20, 2013

APC @ renaissance hotel

as salam sume kwn2,

sorry arini lambat bt ntry, ada APC pg td... kul 8 dh gerak gi hotel, pung pang pung pang kul10 baru mule sbb masa tuh KSU baru sampai, alhamdulillah lps keje hampir 7thn dpt gk APC, tak kisah lah walaupun mungkin lps2 ntah bile baru dpt kan...

tak leh nk bebel panjang2, keje dh menanti... kalu iktkan cam mls je nk bt keje, org2 lain sume balik umah... jom lyn gambar yek kwn2...

mlm rehearsal... 

bff ku pn Emy ada rehearsal koir, spesel ko...bff aku join koir utk nyanyi kt aku tau

nyeh2... fail gamabr aamik dr tepi nih... 

ni lah time bff ku pn Emy bt persembahan... 

me wit pakwe... ab Dawam yg sama2 dpt apc


starter lunch kami

ni dia lauk2 lunch yg ada... 1 meja 10org tp tak abis jugak lauk2 tuh

fail atkin aku bedal sekerim tuh... 


p/s: syok lyn bff aku nyanyi td... rasa spesel betul time dia nynyi tuh... huhuhui...

Friday, May 17, 2013

Photo diary- makanan

as salam sume kwn2,

seperti yg aku bgtau smlm, segmen photo diary kite bt arini yek , ni gambar masa balik kg aritu tau... heheh tahap melampau kan, tp ada gk lah gambar terbaru yg minggu nih nyer...

arini ada nk setel keje skit, itu yg bt ntry cpt... jom lyn gambar2 yg ada ek...



`ayam ngengkong`... ayam sekor yg di msk dlm periuk ngn kuah yg banyak... msk sampai kan kuah tu kering
(masakan org jawa) ni masa kt kg ek

sulur keladi, berapa lama tak mkn... bile dpt mkn sedapnyer... ni belum di bersihkan lg ek... kt kl mmg takdelah, ni pun dpt masa pg psr pagi kt kg
ni yg dh siap di msk... tp sulur keladi putih ni tak sesedap sulur keladi yg kaler merah2 tu...
sbb dh lama tak mkn ni pun dh kire ok dh la

barang2 yg di hangkut dr kg, or di beli kt rnr nk balik kg... nyeh2

brg susu aiyan aku buh dlm beg gini je... lg 2 beg tu brg dpt dr kg... balik kg kete kosong, balik kl penuh mcm apa

sedap tp tak blh mkn banyak, kang kene potong kaki... manis sgt

ujung minggu lps edy balik kl, dpt lah grg kopok leko yg best... kalu kopok leko kt sini msti kurang ikan lebih tepung kn

aku kalu msk lmk putih wajib dilwn kan ngn sambal totok, perkh pedas mengancam

cube tgk kaki sapa kah itu... dh tau ekon tu sejuk, saja je dia letak kaki dia kt situ... nsb lah kaki comei tau
asam pedas ayam+ nenas, aku mcm abah aku,suke campur nenas dlm masakan... manis2 masam gitu kn


p/s: isnin dpn nih 20hb aku dpt APC, alhamdulillah setelah keje sini 7thn baru dpt...

Thursday, May 16, 2013

Ribut mini kt Ukay Perdana

as salam sume kwn2,

selamat hari khamis, selamat berbaju batik yek.... tp arini aku tak pakai baju batik, saja je mls... pakai peplum jelah,  segmen PHOTO DIARY aku pospont esok ek, nk cite kt korang ni psl ujan lebat berserta angin kuat kt ukay perdana smlm ptg, mmg aku tak mengalami nyer, tp ikut pd apa yg aku nampak ngn cite dr makngah mmg bt aku seram sejuk gk lah... 
sblum2 ni kalu hujan n angin kuat kt ukay perdana mmg lain mcm skit, agaknyer sbb kt atas bukit kn walaupun tak tinggi sgt..

Ceritanyer mcm nih, smlm ptg kan ujan time balik keje, kt kl ok je walaupun hujan lbt... msk mrr2 pun msh lg ok, naik ukay perdana awal2 tu takde perasan sgt, tp lps je sering ukay nampak jln tu penuh ngn daun2 n ranting2 kayu... mendaki gk naik tu pelan2, tertgk jln yg sebelah tu lg teruk ngn daun2 kering sekali n banyak pokok2 tumbang... masa tu dh rasa alahai, msti lebah hujan sblum tu.. naik lg dkt ngn ukay perdana 1, tgk jln n depan2 kedai penuh ngn daun2 kering, kereta2 yg paking tepi jln pun ada melekat daun2... 
pokok pun banyak yg tumbang, siap ada satu kete mati tgh jln sbb kt tyr dia penuh ngn daun2, tak blh gerak lps dh beli2 brg kt psr mlm ukay perdana tuh time gerak menghala ke umah kt ukay perdana 2, jln jem lak tak pasal2... tgk2 ada pokok tumbang kt area simpang msk kt area umah aku... nsb ada jln alternatif gune jln belakang yg penuh ngn daun2 n pokok tumbang....
masa tu dlm hati dh duk pkr, tkt jugak kalu jd camni, tkt kalu time2 nk balik ujan ribut camni sampai terttp jln nk naik ke ukay perdana, dhla kami nye umah dikelilingi hutan n pokok2... 

sementara nk sampai paking nampak ada jiran2 blok sebelah duk kumpul tp paking, ingat naper rupe2nyer ada kereta yg kene batu or bumbung dr atas bumbung, bayangkan dr tingkat 8 jth ke bwh, habis pecah cermin kereta... bile sampai kt umah tanya makngah, dia ckp mmg ujan lebat n angin kuat sangat, lain dr selalu... nsb lah aiyan tido, cume ezul je yg kebil2 mata... 

msti korang bosan kn aku bt cite panjang jela2, anggap lah ni mcm karangan bdk darjah 6 yek, meh lyn gambar mana yg sempat... gambar pokok tumbang tepi jln pyh skit aku nk amik, nk benti tp jln menggangu lak org nk lalu kan... Meh lah lyn gambar mana yg ada...

pokok tumbang kt psr mlm ukay perdana... 

ni kt jln depan kedai, yg jln naik ukay perdana lg penuh daun2 gugur nyer

dahan yg pth kt area2 simpan umah

ni area nk msk simpang umah aku, abis gerai2 tepi tuh rosak kene pokok tumbang

amik gambar pg td.... pokok yg msh tak di alih lg... 


p/s: SELAMAT HARI GURU, untuk semua bekas2 cikgu aku dr sekolah menengah juga sekolah rendah... juga utk kwn2 yg jd guru, korang mmg superbb...

Wednesday, May 15, 2013

WW serangga beso


as salam sume kwn2,



bakul baju kotor asik bt main je... grm tul

p/s: kenapa lah idea memanik aku skrg nih makin kering...