teman2....

Wednesday, January 30, 2013

WW budak gembeng

as salam sume kwn2,

episod utk jln2 kerteh sambung esok ek, ni bt WW keje manyak nih....

mama tak blh tinggi sore skit msti dia bt muke camni, konon2 nk nngis

pastu ttp mata lah nngis... gembeng

Tuesday, January 29, 2013

Aiyan jln2 kt kerteh episod 1

as salam sume kwn2,

maap yek 5hari menghilangkn diri, paham2 jelah aku kalu cuti mmg takde ntry takde nk ber BW, nk on9 kt umah pun payah ni kan pulak time balik kg... bz melayan aiyan time kt umah mertua, semput mengejar dia duk pusing keliling umah tokmi dia, tp kan gambar mmg sgt lah kureng... surry yek kwn2, aku adalah sedikit mls

arini kite share gambar aiyan je ek, episod seterusnyer baru ada gambar mkn2 yek kwn2, kami balik kerteh ber3 je sbb makngah ngn mak tek balik johor


sampai2 umah tokmi  mule2 malu2 nngis je tp bile dh dpt main bola tak ingat lain dh

dr pg sampai ke mlm sibuk ngn main bola je... dhla tau nyer sepahkan bola satu umah

jumaat ptg tuh gi jln2 kt pantai kerteh... best lyn angin ptg

bdk yg mmg tak boleh tinggal puting dia

suke duk tp pantai, angin kuat rambut aiyan berkibar2 cam apa... 

aiyan ngn nek su nyer, melekat je ngn nek su agaknyer dia ingat ni makngah dia

sibuk je nk duk dpn ngn papa dia, hari ke 3 jln2 ke kijal,kerteh paka... 

p/s: bosan nyer arini ramai geng pmpuan termasuk bff aku cuti, kesorangan nk cari mkn

Wednesday, January 23, 2013

WW aiyan bergimrama

as salam sume kwn2,

ari last keje sebelum cuti dr esok 24hb sampai 28hb, amik cuti jumaat je sehari dpt 5 hari, pastu jumaat minggu dpn nyer cuti lg 1 feb, hari wilayah...



kami yg tkt lak, dia selamba je (abaikan ek umah yg disepahkan oleh aiyan)

tkt je kalu tergolek mcm org bt gimrama... 

p/s: selamat bercuti kwn2, mana2 kwn yg ada kt kerteh ke kemaman ke dungun tuh contek2 lah aku ek, mana tau leh jumpa kn

Tuesday, January 22, 2013

tolong2 kite kene kurung

as salam sume kwn2,

arini nk cite psl buah hati aku, skrg nih time dh makin mudah nk jaga kadang2 mlm2 mmg tak bangun utk minum susu, pnt sgt agaknyer, tido lena sgt2... sampaikan kadang bile aku kejut utk minum susu n mkn ubat dia isap susu dlm keadaa mata terttp... anak2, sejak edy outstation dr minggu lps mmg kami tido ber2 n dh senang nk jaga dia tido mlm2, takdelah cam dulu2

walaupun aiyan agak lambat berdiri n berjln tp kadang nampak dia pndai jugak... sgt pandai mengajuk apa yg mak tek or kami bt, suke tlg mak ngah mengemas umah, pantang nampak org lipat baju, msti dia akan tolong ahak2... tlg sepah, arahan pun dh senang nk terima, suh tlg amikkan remote,  hp mama or apa2 dia dh paham jugak lah walaupun tak sume, sgt suke membebel n mengikut apa yg kami ckp... tp aku ttp hepi ngn perkembangan dia...



cube nk bukak sliding door, kene kurung kt balkoni sbb asik kuar je nk sepahkan baju2 yg di sidai

usha pulak kt pokok2 mak ngah... sambil tgn usaha jugak tolak sliding door tuh

jenguk kami kt dlm nih mintak simpati... heheheh 
p/s: kamis nih cuti maulidur rasul nk balik kerteh, tokmi dh rindu kt cucu nyer yg sorang nih...

Monday, January 21, 2013

kek bday papa... sempoi

as salam sume kwn2,

arini mintak sorry yek lambat skit nk BW, aku nk menge fax surat2 ke jabatan2 gomen nih, ada 22 agensi sumenyer tp fax2 asik tak blh je, asik fail, pastu no takde dlm perkhidmatan lah, kalu dh tkr tgk2 kt lmn web no sama lg... fenin2, aku tepon udah la tak di hangkat... membizi mengefax lah pg nih yek

nk tayang kt korang kek bday edy nk aku bt sndiri, ahak2 simple gile tahap cipan ko...buruk laktu, korang jgn gelak lak... tp puas hati sbb bt sndiri, n rasa sdp gk lah... lg best bile aiyan mkn banyak... kalu dia nk mkn or nk mintak tambah mkn, dia sebut `aaammm2` sambil nganga mlt heheheh...

tp kan aku blh lupe nk amik gambar ayam bakar ngn ns goreng kg yg ada sebagai dinner mlm tu...

simple gile ko.... malu i

tulisan pun fail, mak tek yg bt tulisan nih... aku suh tls pendek je, lum sempat aku ckp apa2 tgk udah ada... boleh la kn

tgk tu sapa yg geram tgk kek tuh

kami bkr 2 biji kek pastu satukan... tgh tu creme cheese 

papa mkn sepotong je, pastu rasmi nyer jd kek aiyan

bersungguh2 menyuap kek, sampaikan comot n bersepah umah... takmo pakai garpu dia nk pakai garpu org tua gk

Friday, January 18, 2013

Eppy bday ke 32 my mr Edy

as salam sume kwn2,

arini ari jadi edy tau, n pun td kul5 pg baru dia sampai umah mlm esok dia gi K. terengganu lg sbb msh tak siap lg keje kt sana, sabtu mlm dia gi sana lg... nk wat camne dh tuntutan keje kan...

aku ni bkn jenis yg romantik jd tak reti lah nk wish jiwang2 karat, cume doakan yg terbaik utk dia...
semoga di usia yg baru akan dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yg baik juga semoga dia dpt
tukar tempat keje lain yg lbh baik dr skrg...
selalu kami sambut simple2 je
ptg ni plan nk bt kek bday sndiri je, pastu msk spesel skit... hadiah minggu dpn hehehe...

ni gambar 2thn lps, masa ni lum ada anak lg... kene paksa pakai topi tuh

masa nih sambut ber2 je, sambut kt umah sewa lama... masa nih msh lg keje kt KT nun


ni sambutan thn lps lak... tgk rambut panjang dh mcm apa

kek blackforest je... masa nih dh ber3 n sambut ber5 sbb adik aku dh duk ngn aku


p/s: aku lum beli hadiah pun lg kan, agak2 korang apa hadiah yg sesuai nk bg kt dia ek...

Thursday, January 17, 2013

photo diary

as salam sume kwn2,

sorry yek smlm tak bt ntry, agak lemau lah smlm... arini lg lah lemau, dhla edy outstation kt kuala terengganu nih, tak tau berapa lama kt sana, so aku tido ber2 je ngn aiyan lah... pg td dh kunci alarm kul5.35pg nk grg nuget ngn bt tlr scramble tp bile alarm bunyi siap matikan n sambung tido lg, bangun2 tgk jam kul 6.23pg 2-3kali aku tgk semula kot2 aku slh tgk kan ahak2... selalu time2 tu aku dh grk dh... mandi2 sepantas kilat 6.35pg baru gerak apa lg jln jem gile tahap gaban lah... mule lah kepala aku migrain.... sakit2

jom lyn gambar2 ni yek

geram ko nengok segala mcm hiasan kt kedai jual brg kek

bkn nk tayang kete tuh, tp nk tayang kt korang umah tu yg ada pokok anggur merayap2... suke sgt aku tgk

sarapan pagi sabtu, spegeti gureng...
sapan pg ahad, pizza meggi... sedap ko
mlm ujung minggu gi beli brg kt aeon, pastu blanja adik2 kt madam lims... aiyan pun suke kew tiaw tu tau






sarapan aku pg semalam, bwk bekal ko... n segalam makanan diet konon time prt lapo


nk kurangkan amik nasi, smlm ada jamuan... aku amik nasi sikit tu je... 

ni lah bekalan utk susu n ubat aiyan tiap mlm... ada 3 ubat yg msti di amik utk tgh mlm

Tuesday, January 15, 2013

resepi `Terung Garang Asem`

as salam sume kwn2,

salam selasa sume, arini keje banyak lah korang so, takmo cite panjang2 aku share ngn korang antara sayur feveret kuarga aku, terung garang asem, gitu kot ejaan nyer... aku ingat org jawa nyer masakan tp aku perasan baba nyonya pun ada masakan garang asem gk... tp tak kisah la mana punya kan yg penting sedap...

bahan2 nya:

2 biji terung yg panjang2 - potong n rendam dlm air (potong agak bsr2 skit)
12 biji cili api -tumbuk (kalu nk pds boleh tambah lg)
3 ulas bwg putih - tumbuk
1 ulas bwg merah besar- tumbuk
segenggam bilis - tumbuk
1 sudu kecik asam jawa
garam + gula utk perasa
sedikit air

Cara masak:

tumiskan bahan2 yg tumbuk tu sampai naik bau, lps tu masukkan terung yg kite dh potong2 tuh... ttp kan kuali tambah sedikit air, ttp semula kuali... bile terung dh layu masukkan asam jawa, garam n gula... bile terung dh nampak lembut n msk boleh matikan api... mkn ngn nasi panas n sambal totok...

ni lah dia...cube try test kwn2

Monday, January 14, 2013

aku budak baru belajar,kalu slh jgn gelakkan

as salam sume kwn2,

arini kite bersiaran di ptg hari yek, tak mo cite panjang2 kang aku tak siap keje... hehehhe
jumaat aritu sibuk ikut kwn2 gi kedai brg kek, sampai situ aku pun sibuk2 nk mencuba... ahad ptg berkobar2 mencuba, 1 jd 1 lg hancus... hampa... aku nih mmg gitu, benda2 kuih2 yg manis2 yg kene kukus ke mmg aku fail tp kalu makanan yg savory cam epok2@karipap, popia, kepek2 boleh la aku bt mmg cun lah hasilnyer, senang cite aku mmg tak blh bt dessert kalu msk yg masin2 ada perasa western2 mmg jd... ahak2 ngada2  kn... tp percaya lah

maktek yg menolong masukkan adunan dlm bekas CC

huhuhu buruk je rupe kan... gelak guling2 nengok org yg teror bt



bt 2 perisa, coklat+coklat chip ngn coklat+stoberi

rupe yg huduh konon2 ttp ngn topping cheese cream yg sedap

CC cheese aku yg tak jd, masa bakar naik lawo dh sejuk dia turun... mencik


p/s: edy kene gi outstation terengganu lak esok, isssh bosan nyer

Friday, January 11, 2013

resepi hati ungkep

as salam sume kwn2,

arini nk kongsi resepi ungkep, bukan utk hati je, blh bt ungkep ayam n daging jugak... comfirm sedap... kalu sapa2 nk cube masakan jawa boleh la try, sbb ada beberapa kwn yg mintak resepi nih... meh2 jgn lupe salin ek

Bahan2 nya:

1/2kg hati ayam @ 1/2 ekor ayam - dibersihkn
1/2 inci kunyit - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
5 biji bwg merah kecik - tumbuk
1 sudu bsr serbuk kari adabi
1 btg serai di titik
1 helai daun kunyit
1 sudu kecik asam jawa
separuh cwn air (ikut pd nk pekat atau cari kuah)
sedikit gula n garam utk perasa

Cara2 memasak;

tumiskan bahan2 yg ditumbuk bersama serai + serbuk kari bile dh naik bau, masukkan hati @ayam@ daging  td, gaul2kan rata  tambahkan air bile kering sgt lps tu ttp sekejap sampai lembut, lebih kurang dlm 5-10 minit pastu bile dh lembut tuh masukkan asam jawa n perasakan ngn gula n garam, last sekali masukkan daun kunyit supaya bau lebih harum, kalu sapa2 suke masukkan tomato pun boleh... lps tu dh siap...

utk kwn2 yg suke pds, boleh je masukkan lada kecik masa tumis tu ek

ungkep hati

Thursday, January 10, 2013

photo diary edisi bls dendam heheheh

as salam sume kwn2,

lama tul aku tak bt photo diary kn, akhirnya arini dpt gk aku bt photo diary, arini agak sibuk lah korang sorry kalu lambat BW ek, paham2 jelah awal thn nih keje baru bermula fail2 keje baru pun banyak2 makanyer bertambah2lah keje aku  nih... ngn fail keje yg menimbun lg... aduhla sbr jelah kn

meh lah lyn gambar yg banyak nih,...

saja je nk try camne kfc yg ada udang tuh... ok lah udang nyer tp 3ketul je pun

masa gi care4 bli brg2 steamboat terliur lak nengok jeruk2 nih... sedap betul lah

suke beli kerang nih kt care4 pastu bt singgang...beso2

kekadang bile takde idea apa nk msk, msk ungkep hati, antara menu jawa yg best

ubat2 aiyan dpt dr appoiment isnin aritu, doc tambah ammonia,acid folic ngn vitamin

skrg ni kan pns sgt2... kalu edy balik keje kirim kt dia laici kang... perkh sedap

ni keje dia kt umah, suke beno bukak laci selongkar baju2 makngah ngn mak tek

mlm kelmarin rebus skit kacang kuda mkn pns2 sambil tgk tv... 

apa lah yg di tayang kan... ntah bile aku nk boleh memanik lg kt baju... asik tergendala je, ni pun baju raya yg  dpt manik separuh je

tabung baru... ahak2 jgn gelak ek, antara azam tahun baru nk menabung... walaupun duit siling singgit sehari

aiyan dh potong rambut skit, tang dpn je... comei tak heheheh 

dinner mlm td, nasi beriani yg di msk kt psr mlm ukay perdana heheeh... sedap tul

abis sudah photo diary arini,puas hati aku dpt bt photo diary ngn gambar banyak...