teman2....

Friday, September 28, 2012

ketupat palas lawan rendang daging

as salam sume kwn2,

selamat hari jumaat kwn2.... cptnyer dh jumaat kan, isnin nnti aku cuti nk bwk aiyan gi IJN, appoiment dia kul11.30pg mls lak nk ulang alik gi keje, cuti jelah abis cite...dh seminggu nih aku berdebar2, kwn2 doakan takde apa yg terjd ek, mintak jantung aiyan dh semakin baik...

sedap, teringat lepat pulut arwah nyai dulu... 

Thursday, September 27, 2012

photo diary

as salam sume kwn2,

1st at all, mahap yek sbb smlm tak sempat bt ntry hehehe, arini aku bt ntry awal2
kot2 korang rindu kt aku kan... nyeh3

ok lah arini kn photo diary, so jom lyn photo yek

ni lah pesen aku bt ikan bakar, gune perencah ikan bkr adabi+bwg mrh

bfast pg sabtu megi goreng... time dh takde idea best gk lyn

kwn kite en Abil dlm rancangan kt tv alhijrah sabtu mlm... sampai set2 kt kalendar lg nk tgk

nasi ayam hainan yg glamer kt tmn melawati utk dinner abah mlm
sejak kene gastrik teruk mmg aku minat minum air nih


selasa baru ni ada kwn opis belanja bfast nasi kukus hayaki

si bujang yg sibuk menan belon ngn papa dia... 

bwk bekal pg nih, sardin roll goreng, bff aku pn Emy tuh dh duk ulang2 je tanya

p/s: isnin nih 1 okt aiyan ada appoiment kt IJN, berdebar2 lak aku

Tuesday, September 25, 2012

roti gulung sardin goreng







as salam sume kwn2,

arini tak tau nk bt ntry apa, banyak gambar yg pending sbb duk dlm BB edy n mak tek, so jom lyn resepi bt roti gulung sardin goreng yg aku selalu bt, simple n sgt2 mudah, n yg paling bestnya rangup n sedap (ahak2 
puji diri sndiri lak) 

Bahan 1 (roti& sardin),

1 tin sardin kecik (masakkan sardin ngn bwg merah+bwh putih+sedikit lada)
bila dh msk sardin, hancurkan ikan sardin tuh pastu...
2 sudu besar mayonis
1 biji tlr rebus (hancurkan)
1 sudu minyak zaitun
1 buku roti gardenia, lenyekkan
bancuhan tepung gandum tambah sesudu minyak, biar rangup(ni msti korang tau kan camne nk bancuh)


gaulkan semua bahan2, sardin, mayo, telur n minyak zaitun,pastu ikut cam kt gambar tuh
golekkan roti tuh kt bancuhan tepung tuh sampai terttp semua n goreng sampai kekuningan...
sedap di mkn pns2...




bancuhan inti td yek (mintak mahap kualiti gambar teruk)

gulung2 camni pastu msk dlm tepung tuh yek...




bile dh siap.... nyum2, kalu korang suke keju blh tambah keju 


p/s: aku suke msk yg simple2, n aku suke sgt rekacipta semula masakan yg tahu... hehheheh 

Monday, September 24, 2012

Aiyan in action

as salam sume kwn2,

ujung  minggu lps takde lah apa2 sgt aktiviti, sabtu kan papa keje, nk supink pun dh ujung2 sblum gaji nih mmg takde lah kan heheheh... ahad tu ada gi knduri kawin kt umah kwn edy kt gambang, tambah sejam dua lg blh sampai kerteh... tp kan, gambar kawin ada kt hp edy ngn mak tek lupa nk bluetooth, esok lah ek... arini meh lyn aksi Rayyan Izzan... mcm2 peel dia skrg nih ada je nk di buatnya... gasak lah kan heheheh

pantang org puji dia msti tayang gg... nyampah

see2 gg nyer yg senget tuh... sgt terserlah

mule2 bg dia menan bakul tu sbb takmo bg dia kaco makngah bt popia nestum tp last2 kalu ngajuk bt main bakul tuh

ada je yg bt kami ketawa...

bls dendam... aritu katak ni tindih dia... ni dia balas balik


p/s: resepi kek coklat kukus

1cwn gula, 1 cwn susu pekat, 1 cwn susu cair, 1 cwn koko, 1 cwn minyak masak = masakkan semua bahan2 nih n kacau bile dh sebati matikan api,
3 biji telur pukul sampai kembang, masukkan dlm adunan td... gaul2... pastu masukkan 11/4cwn tepung gandum n 1sudu kecik soda bikarbonat +1sudu kecil baking powder=gaulkan semua bahan2 tu sampai sebati pastu masukkan dlm bekas n kukus kan selama 40-60minit ikut pd bekas tu yek... itu je... selamat mencuba..

Friday, September 21, 2012

Rayyan Izzan dulu n kini

as salam sume kwn2,

arini mood bt keje ke laut... fail kerja menimbun2 atas meja...sekali sampai penuh meja, rasa nk nngis...
aku nk share ngn korang gambar2 aiyan dulu n kini, masa dia baru2 kuar, masa msk spital n skrg nih...
betapa aku kadang tak perasan yg dulu anak aku mmg kurus sgt2... kck,tp sbb hari2 kami jaga dia, kami nmpak dia tu comel n cute je.... cite panjang kang korang bosan...

oh ye mungkin aku ptt cite sikit, tkt kwn2 ada yg tak tau kn, pada 15 september 2011, masa umur aiyan 2bln, aku dpt tau yg anak aku ada jangkitan kuman kt paru2, selepas beberapa hati doc bgtau dia ada jantung berlubang... masa tu, aku tak tau nk pikir apa...lps bt ujian echo, paed kardio mengesahkan aiyan ada lubang kt jantung n bkn 1 lubang tp beberapa lubang lg n masalah dia di panggil `vsd`... 8hari aiyan di tahan kt ward paed HKL, lps kuar hospital, aku mintak tolong makngah utk tolong jagakan aiyan sbb aku takkan hantar anak aku kt nursery @pengasuh sbb aku tkt kalu mereka cuai utk jaga aiyan, setiap hari aiyan kene amik 3jenis ubat sampai skrg.... ok lah panjang lak cite aku nih...

kesian tgk jari kecik nih...

masa ni aiyan 2bln, tiap kali tgk gambar nih...aku msti nngis, sebak sgt2...


masa nih aiyan 5bln lbh, dia dh mula kurus n rambut dia ggr


tgk kaki ngn peha aiyan, kurus sgt2 kan... masa ni dia 8bln

ni msh lg kurus n tak pandai ddk sndiri walau dh umur 9bln lbh

tiap kali tgk dia senyum, ketawa...kami nmpak dia comel je... ni dia 11bln

masa ni aiyan dh 1thn, masa pose aritu time balik kg... dia lum pandai merangkak lg masa nih

skrg...1thn 2bln...alhamdulillah dh mkn tembam, rmbt makin banyak... dh pandai memanjat nk berdiri


buah hati kami yg sentiasa comel di mata kami

p/s: walaupun kadang hati aku sikit terguris bile tiap kali ke mana2 ada yg bertanya berapa umur aiyan, n lps tu akan ckp kenapa kecik sgt bila dh tau umurnya.... cuma Allah yg mengetahui segalanya... aku redha tp aku bukan menagih simpati sesiapa... cume berkongsi cerita juga rasa syukur

Thursday, September 20, 2012

photo diary.... cemilan paling mudah

as salam sume kwn2....

arini mood nk bt ntry awl2, heheheh jap2 lg nk setel sume fail kerja atas meja aku nih, pastu nk pg bfast.... aku skrg nih kn dh jd opis boy, kene amikkan paper bos tiap2 hari, dh opis boy aku tuh dtg keje ikut suke2 je... geram tul

ok lah meh lyn gambar cemilan atau  makanan mudah yg aku suke bt utk bfast atau minum ptg

ahak2 saja je letak gambar nih, sibuk menan belon, bile katak resaksa tu jth atas dia nngis cam apa

lempeng cicah sambal mrh + gula, minum ptg smlm mak ngah yg bt

bt kek coklat kukus isnin aritu, ni kire makanan time minum ptg ngn pg aiyan

sandwish telur, bfast pg nih...siap bwk bekal ke opis lg

Wednesday, September 19, 2012

WW view indah

as salam sume kwn2,

ahad lps gi OH bos edy, view dr belakang umah dia... ya Allah cantiknya...pttlah masa dtg meja kt dpn lenggang sume duk belakang

pemandangan indah setiawangsa

nk amik gmbar umah malu lak

boleh nmpak klcc dr sini... n separuh kl

p/s: sejak dua menjak nih asik sakit leher je... tido salah bantal ke apa... aduhla

Tuesday, September 18, 2012

org kampung dtg berkunjung

as salam sume kwn2...

selamat hari selasa.... mlsnya nk dtg keje arini tau, maklum dh cuti 3hari kan... heheheh
sejak dua menjak nih mmg aku mls bebeno nk upload gmbr2, kalu gune memory kad huhuhui... arini ada audit 5S dr MPC, tp tangguh lak katanyer heheheh bgs2

ari sabtu aritu, ada jmputan kawin sedara aku kt putrajaya, ada atuk nenek ngn makcik aku dr johor dtg, pastu aku suh la singgah umah sekali... walaupun mereka singgah kejap je, tp sgt2 seronok bg aku...
meh lyn gambar ek,

sile perhatikan bdk baju biru, eksen je bdiri mentang2 ramai kwn

see2.... mcm dh teror bebeno... tgk nenek ngn makcik aku saling urut mengurut... masing2 mabuk dek jem

heheheheh pic bergaya atuk tanpa baju

punyalah syg kt moyang dia.... gomol dulu sebelum balik

bile nampak moyang dia pakai tudung, terus ikut... tak lyn pun mama dia, rasuah je ngn duit

tgk ini bdk.... selamba je ikut moyang dia


p/s: heppy sgt sbb dpt jmpa diaorang, terubat rindu walaupun baru raya aritu jumpa....

Friday, September 14, 2012

potluck akhir syawal

as salam sume kwn2,

mintak mahap yek smlm tak bt ntry hehehhe... arini pg2 aku dh bt ntry, potluck... sempena last raya kan, aritu dh bt jamuan seksyen tp makanan ikut tema n dah ditentukan, kali ni makanan ikut suke, dh nama pun potluck kan, dpt lak bos aku cuti arini... merdeka lah sume ahak2... yg tak bestnye selasa nih ada audit 5S... arini dh bz mengemas apa yg ptt lah...

meh layan potluck kami arini

saja tayang tungking kt korang.... disponsor oleh aku ngn kwn opis n dibkr oleh aku

tlr dadar pun aku yg bt hehehe

puding roti pn Emy, triffle yogurt, popia ngn agar2... dessert sume sedap

pulut+kelapa, puding roti marble ngn cream puff pun best (ada gk kuih kole ngn bskt raya)

lauk2 lain yg ada boleh mkn sampai ptg

kew tiaw goreng dr pegawai opis nih... 

air sunquick

singgang daging... tp aku tak mkn huhuhui


p/s: selamat Hari Malaysia utk semua rakyat malaysia, smoga kita dpt hidup ngn lebih harmoni

Wednesday, September 12, 2012

WW akhirnya dia kuar jugak

as salam sume kwn2,

edisi WW kali ni edisi hepi sgt ehehheheh...
akhirnya gg si Aiyan tumbuh gk, ahak2... akhirnya


nmpk x? tp gg dia senget la... aduh nsblah gg susu kn


p/s: kt opis ni ada 3 org lg kwn yg sama2 ada anak kecik, suke borak2 psl anak masing2

Tuesday, September 11, 2012

tingin mkn western food

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa bersamaan 24 syawal.... lg beberapa hari syawal nk meninggalkan kita, nampaknya raya thn ni kami tak bt OH lg, keadaan tak mengizinkan tp kalu kwn2 nk dtg, no hal dtg je, still ada hidangan spesel utk yg dtg... pas2 balik kg aritu tibe2 muak lak mkn lauk raya kan itu yg konon2 bt gaya western...
kelmarin bt ayam rosemary pastu mlm td bt pasta carbonara... mlm td sblum tido tambahkan sos bolognise lak, bwk bekal ke opis utk pg nih... hheheheh

kadang2 time dtg hantu western merasuk, asik nk msk western je...

ayam rosemary mayo, penuh try aku sumbat ngn segala syr yg boleh

mak tek yg tingin, untuk hidangan buka dia... 



p:s/ nk belajar bt pizza ntah bile, nk bt doh nyer yg lemah