teman2....

Friday, March 30, 2012

percubaan memanik di tudung Bawal

as salam sume kwn2,

salam jumaat... esok dh ujung minggu bestnyer...
time tu lah nk rehatkn diri sambil melayan si aiyan n menyiapkan tempahan jahitan yg ada
takmo cite panjang2 cume nk layangkan beberapa gambar tudung bawal utk percubaan pertama konon nyer...
untuk kwn2 kalu ada yg berminat untuk menempah jgn malu2 utk msg aku yek...

bhg atas kepala

bhg belakang tudung


bhg atas kepala (sila abaikan muke disebelah)

bhg belakang tudung

p/s: ni aku bg no hp kalu ada kwn2 yg berminat utk menempah aku utk memanik baju atau tudung.. 0137890798

Thursday, March 29, 2012

teringin lyn roti canai segera + kari ayam

as salam sume kwn2...

selamat berhari khamis... cptnyer dh khamiskan, rasanyer baru lah beberapa hari keje...
arini agak bz skit... tp sempat lg bt ntry time rehat nih...

cite nih kelmarin nyer kes lah... tibe2 dr kt opis dh teringin mkn roti canai segera di lawankan ngn kari ayam ala2 mcm mak msk... yg letak ketumbar+jintan sekali... terus msg edy suh beli roti canai segera n suh mak ngah rebus ayam siap2... balik umah kang aku tinggal msk kari...

mlm tu tak mkn nasi cume mkn roti canai 2 keping ngn kari ayam tu... mmg rasa heaven sgt... korng penah tak tibe2 tingin nk mkn sesuatu sgt....

sile abaikan roti yg agak hitam2 itu


p/s: 11 april nih dh diumumkan cuti... syok2 tp tgh minggu lak

Wednesday, March 28, 2012

WW-aiyan ngn seat nyer

as salam sume kwn2...

salam rabu, sorry smlm aku senyap sunyi, berBW pun tak sempat, smlm ada kursus budget... heheheh

pandai anak mama baca paper tp apasal tgk gambar cekci lak..heheh

gaya duduk dh cam org tua hehehhe

Monday, March 26, 2012

happy 2nd anniversary... Edy & Dana

as salam  sume kwn2,

salam isnin untuk semua kwn2... selamat mula bekerja ye kwn2...
hari ni, 26 Mac 2012 anniversary ke 2 kami... thn lps kami sambut anniversary ber2 thn ni dh ber3, alhamdulillah... 
aku nih tak pandai nk ckp berbunga2...cuma
doa aku semoga ikatan perkahwinan ni kekal bahagia hingga ke syurga, juga ucapan tq utk en Edy sbb sbr melayan kerenah aku,sudi sama2 kongsi susah senang dlm melayari ikatan perkahwinan ini, berkorban segalanya bersama menjaga Rayyan Izzan... 






































p/s: Hepy anniversary jugak utk kwn ku Pn Zana Nordin dan suami... semoga kekal hingga ke syurga 

Thursday, March 22, 2012

design baru PLUMERIA

as salam sume,

selamat hari batik... lama tul tak beli batik al maklum lah edy dh duk kl mcm dulu dia keje KT boleh la suh dia belikan kt psr payang... skrg nih kene tunggu masa gi balik kg jelah..

nk tayang design baru... tudung kepunyaan pn Zana nordin...
semoga dia puas hati ngn design kali nih

tepi sebelah kanan shj

bhg awning n bwh tudung depan

ptg tu mama dpt poslaju brg2 yg oder tp dia sibuk je... ini lah jd nyer

Wednesday, March 21, 2012

WW model COKLAT CADBURY

as salam sume kwn2,

meh lyn ini gambar si budak coklat

tau sedap takmo lps ini coklat

sambil baring2 mkn coklat...

dh momot pun jeling lg coklat tu

Monday, March 19, 2012

Mee Kari ala dana

as salam sume kwn2.

selamat pagi isnin sume...selamat mule bekerja..juga selamat bersekolah pd anak2 yg dh cuti seminggu...
arini bermula lah aktiviti bngun awal2 seawal 5.50pg huhuhui

ini cite pagi semalam yek ... selalu mkn mee kari utk bfast kt opis je or kt kedai tp tak penah cube bt sndiri
dek kerana tingin bebeno mencuba...aku pun cubelah bt pg smlm
kt sini aku share sekali resepi yek... aku bt yg versi paling mudah n simple...

Bahan A ;

100gm cili kering (kalu agak2 banyak korang kurangkan lah ikut pd thp kepedasan yek)
2 biji bwg merah besar
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm kunyit
2 batang serai
5 sudu kari daging adabi +1sudu kari ikan adabi

(blend semua bahan2 A)

Bahan B;

1 bungkus mee kuning (celurkan)
1 ikat sawi (celur)
3 biji telur rebus
1 liter air rebusan ayam
tulang ayam rebus
1 bungkus bebola ikan
taugeh (celurkan kejap je-biar rangup2 gitu)
2 keping tahu (goreng n potong2)
2 keping asam keping
2 kotak santan
daun kari
garam n gula

Cara-cara memasak
Tumiskan semua bahan2 A td sampai naik bau n bila dh msk masukkan air rebusan ayam td n asam keping, masukkan tulang n ayam rebus td,pastu masukkan bebola pastu masukkan santan, perasakan ngn garam juga gula juga daun kari bile dh mendidih boleh matikan..
Simple kan...

sile lah mencube yek kwn2

Friday, March 16, 2012

2 new design

as salam sume kwn2...

salam jumaat,penghulu sekelian hari...
kejap je yek dh jumaat... esok lusa cuti yeyeh...itu lah yg kutunggu2...
ujung minggu aku jarang kuar biasanya lepak umah je... lg lah skrg ni kan cuaca tak berapa ensem kan
skrg ni dhla si aiyan makin pandai... tak blh aku pg jauh dr dia msti melalak... geram tul
nk berkepit je, kalu dia nk tdo mama msti tido gk sebelah dia..... itu yg jd nyer kadang kul9 aku dh membuta...
abis projek manik aku...

heheeh ok lah ni nk cite psl design tudung terbaru nih... ada 2 yg terbaru bt masa nih

flower crumble

dsign nih permintaan dr k watie...

crystal spider

ada ala2 cam labah2 tak heheeh


p/s: kalau ada kwn2 yg berminat nk oder jgn malu2 msg aku yek....

Thursday, March 15, 2012

bunga chiffon ku

as salam sume kwn2,

selamat berbatik day... kejap je dh khamis... heheheh suke2 esok dh jumaat kejap je dh ujung minggu kn
arini nk cite psl cubaan aku membuat bunga chiffon... skrg nih tgh trend org letak bunga chiffon or organza kt baju... aku pun konon2 try la nk bt
mana tau jd blh bt kt baju raya... hehehhe
gigih smlm ptg aku membuatnyer... seronok sampaikan kami 3beradik tido lwt gara2 try bt bunga chiffon nih
aiyan dh tido ngn papa dia dlm bilik... hehheheh itu yg senang keje


percubaan pertama 




close up skit... jd lah skit kot... letak kt baju sndiri boleh la kot hehehe




p/s: tgh berpikir2 bile aku nk bukak tempahan utk raya... huhuhui

Wednesday, March 14, 2012

WW aiyan the kunyit boy

as salam sume kwn2,

WW yek arini, gmbar masa si aiyan selsema aritu, letak kunyit kt hidung dia petua bg selsema cpt kering...

geramnyer dia msk stokin dlm mlt

gelak bsr gumbira stokin sume dh tanggal

ssh nk suh gelak besar

bile lah anak mama nk bsr

kunyit boy

Monday, March 12, 2012

kudapan yg enak

as salam sume kwn2,

Selamat pagi, salam isnin....
arini best je pg keje, kuar lwt skit pun jln lenggang lg, bestnyer cuti sekolah heheheh
ujung minggu aritu duk umah je tak pg mana2 sbb si bolatku msh btk n selsema skit...
sambil2 nyiapkan jahitan manik kan... ptg2 tu rajin lak lah bt kudapan2...

mule2 kite bt kentang wedges... hehehhe
almaklum kentang banyak kt umah... konon2 suh papa beli lebih utk bbr aiyan tp aku cilok dulu bt wedges...

pastu mlm td lak aku terajin lak... bt tempe ngn kacang sira pedas...
ni kes adik aku lah kt kg yg duk tayang...
walaupun tak jd sama cun n sedap mcm mak aku bt tp kire pas gk lah...
ahak2....



ada ala2 kfc tak heheheeh

sile lah terliur ye kwn2

Bahan2 nya;-

Bahan A
1/2 kg kacang tanah (digoreng)
3 bungkus tempe (potong nipis2 n goreng garing)
garam
4 sudu besar gula
asam jawa

Bahan B

300gm cili kering
2biji bwg besar
3ulas bwg putih
segenggam bilis (ditumbuk)

Blend semua bahan2 B kecuali bilis
Gorengkan bahan B hingga masak n naik minyak,lps tu masukkan garam, asam jawa jugak gula bile sudah btl2 msk, cube rasa bile agak2 likat boleh masukkan tempe jugak kacang tanah itu... goreng sampai rata sume n siap...

Thursday, March 8, 2012

cucur badak

as salam sume,

SELAMAT HARI WANITA utk semua kwn wanita di blog nih.... semoga kita jd wanita yg lebih kuat n berdikari...

arini agak bz, aduhla ... bz menyiapkan segala fail2 kerja jugak surat2 yg nk diposkan...
walaupun bos aku takde pg td sbb pg perhimpunan kt PICC tp ttp banyak keje yg ditinggalkan utk aku... uhhuh
ni aku nk cite percubaan aku bt cucur badak... heheheh
aritu mak aku ada poskan serunding kelapa, syg kalu tak abis kan so bt cucur badak...
aku ingtkn senang rupenyer payah nk bt... aduh la...

pastu aku bt lah sikit cek mek molek... sama cam cucur bdk cume inti dia gule... hehehhe
pyh btl nk blt2kan cucur badak tu,mak aku ckp senang je... uh takmo aku bt lg



heheheh dhla tak sekata bentuk


p/s: akhirnya SBPA di batalkan,dpt kenaikan 13%... alhamdulillah

Wednesday, March 7, 2012

Rojak Petis Johor

as salam sume kwn2...

selamat pagi rabu, dh sampai tengah minggu yek,pejam celik pejam celik...
aduhla aku tgh mengejar masa nk siapkan 2baju nih tp mata aku nih mmg teruk tul,spoil betul
asik nk membuta je...kul10 dh mule lah berat,,, aduhla...

kali nih aku nk cite psl ROJAK PETIS kalu kt sini selalu yg pakai petis nih rojak buah kn...
tp kalu stail jawa johor msti ada ROJAK PETIS... mmg sedap terangkat n tak tau nk ckp pe lah.... hheheh
sbbkan aku ada skit rajin, aku share bahan2 nyer ngn koran...mana tau nk try kn

sbb sepanjang aku duk kl nih mmg tak penah aku jumpa, kalu rojak buah selalu lah aku jmpa tp tak feel sbb dia nk kene ada kangkung ngn tauhu

Bahan2;

1biji nenas (dipotong kecik2)
2batang timun (potong kecik2 )
1 biji sengkuang (potong kecik2)
4 keping tahu (digoreng n dipotong dadu)
1 ikat kangkung (dipotong n di celur)
200gm kacang tanah (digoreng n di tumbuk)
1botol petis
3 sudu bsr kicap manis
4 sudu bsr gula
7-10 biji cili api (ditumbuk)
1 sudu kecil asam jawa

Gaulkan petis,kicap,gula,asam jawa dan cili api dlm 1 bekas besar, bile dh sebati masukkan nenas,timun,sengkuang, tauhu dan kangkung... akhir sekali kacang tanah tumbuk... bile dh gaul2 sebati sume boleh la di mkn... mkn camtu je...selamat mencuba

amacam...mengiurkan tak?

letak kacang tumbuk lebih mmg ngam

Tuesday, March 6, 2012

aiyan ngn cupcakes

as salam sume kwn2,

salam selasa... arini dh keje dh aku... mana boleh cuti lama2 kang meroyan bos aku tuh kang...
aiyan pun dh alhamdulillah kurang skit dmm nyer tinggal batuk nyer je... mintak2 lah cpt sembuh nyer
arini mak tek yg praktikal tuh dh abis praktikal...so,adalah kwn mak ngah kt umah tu n makin riuh lah umah tu...

cite psl ari sabtu baru nih, ada sorang kwn yg bagi cupcakes... dia mmg suke membaking, mcm2 dulu bt... mmg sedap cupcakesnyer... sampai kan adik2 aku pun suke... heheheh
pastu saja je suh aiyan jd model nyer... heheheheh
meh2 tgk model cupcakes baru

masa nih muke mamai lg sbb baru bangun tido heheheh

saja test letak cupcakes sebelah dia...laju je tgn

mata dh beso dh...tgk apa kt tgn tuh

saja nk suh amik gmbr tp tgn ngn molot sgt laju bergerak

abis comot sume


p/s: apa cite lah yek sbpa tuh... aduh lah

Monday, March 5, 2012

aiyan demam

as salam sume kwn2,

salam isnin... sorry lmbt ber BW ke blog kornag2, aku cuti arini... hero aku demam+batuk+selsema...
huhuhui sian tul lah, ni kes jangkit ngn papa lah nih,... aritu siap suh papa pakai mask lg tkt berjangkit... tp
jangkit jugak lgpun faktor cuaca skrg nih...
td pg bwk gi kenek...doc bg ubat dmm,btk n antibiotik...hrp2 cpt lah sihatnyer..
pttlah dr smlm ptg dia tdo je,mlm pun lena je tdo rupenyer bdn raasa tak sihat...

pg td bile rasa bdn pns n merengek aku yg konon2 nk antar gi kenen pastu nk keje tp last2 amik cuti rehat jelah
lgpun bos aku cuti...gasak lah dia... dh anak aku xsihat, anak lg pnting dr bnda lain dlm dunia nih....
meh tgk si hero aku ngn muke sedihnyer...
doakan aiyan cpt sembuh yek sume aunty n uncle...

gmbr masa kt kenek pg td....

p/s: sgt sakit ati ngn bos aku, dia CR arini tp sibuk2 call aku psl keje, bile aku bgtau aku cuti anak dmm dia suh bt itu ini, call aku berkali2 n soalan yg bt aku bengang `anak awak dmm teruk sgt ke?` nk suh gk aku dtg keje...oh manusia tolong lah hidup berperikemanusiaan jugak tolak ansur... nsblah kwn kt opis blh tlg setel keje aku

Friday, March 2, 2012

pizza roti ala dana

as salam sume kwn2,

salam jumaat, uh sekejap je yek dh jumaat, n rasanyer baru kite msk thn 2012 tp dh msk bln 3 yek...cpt sgt masa berlalu...
aku nih sebenarnyer takde aktiviti sgt ... si aiyan lak skrg nih bile nmpak mama pegang kamera je bt2 kaku, aksi sume takmo... grm

ni kelmarin nyer hidangan... asik tayang gmbr makanan je dh blog aku nih... huhuhui...
kesnyer teringt roti gardenia yg dh nk xpired, syg lak kan... aku pun bt konon2 cam piza... hahahahahk
kire sedap gk lah...lg2 mkn pns2 gitu

BAHAN2

1bungkus roti gardenia keping (potong4)
sedikit butter (sapu keliling loyang)
4biji telur + 2sudu bsr mayo +whipping cream+garam+lada sulah (pukul bahan2)
1 biji bwg besar putih (potong bulat)
1biji tomato (potong bulat)
4btg sosej (potong bulat)
3keping keju cheddar
4 keping keju mozarela

sapukan butter keliling loyang, susunkan roti2 sampai abis, susunkn bawang potong, sosej, tomato, keju
tekan2 skit... pastu tuangkan bahan2 yg kite pukul td... pastu tuang skit olive oil... bkr selama 30minit suhu 220... pastu boleh mkn pns2 ngn sos, selamat mencuba

ini lah hasilnyer

mkn pns2 ngn cili sos mmg umph....